ΖΩΙΔΑΚΗ ΕΥΓΕΝΙΑ

ΕΥΓΕΝΙΑ ΖΩΙΔΑΚΗ

Η Ευγενία Ζωιδάκη γεννήθηκε στα Χανιά-Κρήτη το 1981.Ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Ολλανδίας. Ακολούθησε μαθήματα εφαρμοσμένων τεχνών στο λύκειο και το 2003 αποφοίτησε από τη σχολή αργυροχρυσοχο΄ί΄ας Mokume, όπου σπούδασε σχέδιο & κατασκευή χειροποίητου και παραγωγικού κοσμημάτος.

Από το 2004 έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις : στη σχολή Mokume, στο μουσείο κοσμημάτων του Ηλία Λαλαούνη, στο Eastpack Artist Studio, στο σύγχρονο ελληνικό κόσμημα-στο Barking Cat Brussels στις Βρυξέλλες (2017), στη διεθνή έκθεση σχεδιασμού κοσμημάτων Sieraad Art Fair 2017 στο Άμστερνταμ και στην εβδομάδα κοσμήματος του Μονάχου 2018.

Έχει εργαστεί σε κοσμηματοπωλεία ως σχεδιάστρια και τεχνήτρια. Από το 2015 λειτουργεί το δικό της εργαστήριο, ευζώ, όπου δημιουργεί κοσμήματα από ασήμι, χρυσό, χαλκό, ορυκτές πέτρες, συνθετικά υλικά.

Όλες οι δημιουργίες της εμπνέονται από τα πάντα που την περιβάλλουν και την επηρεάζουν, από την αρχαία τέχνη του ελληνικού πολιτισμού μέχρι ό,τι το μάτι συλλαμβάνει στις σύγχρονες πόλεις.

Το όνομα του εργαστηρίου, ευζώ, σχηματίστηκε χρησιμοποιώντας τα δύο πρώτα γράμματα του πλήρους ονόματος Ευγενία Ζωιδάκη και είναι μια αναφορά στον αρχαίο ελληνικό όρο εὖ ζῆν. Ο όρος αποτελείται από τις λέξεις εὖ, που σημαίνει “καλά”, και ζῆν, που υποδηλώνει “επιβίωση”, “ζωή”. Για τους αρχαίους Έλληνες, το εὖ ζῆν , δηλαδή η καλή ποιότητα ζωής, σε συνάρτηση με την καλή υγεία, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της στροφής προς τη φύση και τη μελέτη του παρελθόντος της ανθρωπότητας μέσα από μεγάλους πολιτισμούς, παραδόσεις, μύθους, θρησκείες και τρόπους ζωής.