ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΣΑΒΙΝΑ

ΣΑΒΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Έχω αποφύγει πάντοτε και τη μόδα και την παράδοση αλλά όχι συνειδητά και από τη φύση μου προτιμώ να φτιάχνω πράγματα που με κάνουν να αισθάνομαι παρά αυτά που με κάνουν να σκέπτομαι. Με τραβάει η λεπτομέρια περισσότερο από το σύνολο. Έχω τιμήσει τη φύση ως τον ύψιστο καλλιτέχνη.

Η έμπνευσή μου είναι αποτέλεσμα ατέλειωτων περιπάτων στην ανατολική και δυτική ακτή των ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Αντικρίζοντας τις δημιουργίες της φύσης, η σκέψη μένει μετέωρη και χάνεται η αίσθηση του χρόνου. Η ιστορία που με συνέπερνε πάντοτε είναι αυτή που γράφουν τα στοιχεία της φύσης όταν επιδρούν το ένα στο άλλο, δημιουργώντας συνθέσεις που είναι αιωνίως σε εξέλιξη και όμως ανά πάσα στιγμή τέλειες. Η ικανοποίηση που παίρνω δουλεύοντας τον πηλό ειναι το συναίσθημα οτι έχω μοιραστεί έστω και ένα απειροελάχιστο από τις διαδικασίες της. Αν πρέπει να απαντήσω στο τι οδηγούσε τα χέρια μου όταν εξερευνούσα θα έλεγα ότι ήθελα να ξαναβιώσω αυτό που αισθάνθηκα σε εκείνους τους περιπάτους.

Έχω χρησιμοποιήσει πορσελάνη και stoneware για τις ιδιότητές τους προσπαθώντας να αναδείξω στο κάθε ένα την εκφραστική του δυναμική, την γλώσσα του. Ψήνω τον πηλό σε ψηλές θερμοκρασίες επειδή τον κάνουν να ταξιδεύει πιο μακριά.

Ο πηλός δεν υπακούει, δεν υποκύπτει, δεν υποτάσσεται. Δεν μπορείς να τον ξεγελάσεις, μάλλον σε ξεγελάει εκείνος. Προσπαθώ να σεβαστώ τους κανόνες του, ακροβατώντας μεταξύ του παραπάνω και του λίγου, γνωρίζοντας καλά ότι πρέπει να παραβιάσω τις ισορροπίες για να τον κάνω να μιλήσει.

Αισθάνομαι απέραντη ευγνωμοσύνη όταν το καμίνι χαρίζει κάτι που αναπνέει και διψάει για φως.