ΠΑΠΑΛΕΞΗ ΛΙΑΝΑ

Λιάνα Παπαλέξη

Η Λιάνα Παπαλέξη, γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από το Κάιρο της Αιγύπτου. Σπούδασε αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου στα ΤΕΙ Αθήνας και στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα καλών Τεχνών με το πρόγραμμα Erasmus, στο πανεπιστήμιο UIAH της Φινλανδίας. Εξειδίκευσε τις σπουδές της στην κεραμική, στη σχολή του δήμου Νίκαιας, με καθηγητές τον Κ.Ταρκάση, Β. Γουνελά, Ε. Παπαϊωάννου, Γ. Μήτσιο κ.α. Αμέσως μετά παρακολούθησε παιδαγωγικές σπουδές στη ΣΕΛΕΤΕ και αργότερα ολοκλήρωσε τις σπουδές της με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΑΠ, «σχεδιασμός φωτισμού-πολυμέσα», όπου συνδύασε την τέχνη του φωτισμού με αυτή της κεραμικής.

Αρχικά εργάστηκε σε αρχιτεκτονικά γραφεία ως διακοσμήτρια και στο χώρο του Θεάτρου και της διαφήμισης, στο τμήμα σκηνογραφίας. Στη συνέχεια εργάστηκε ως καθηγήτρια σε Ι.Ε.Κ.,τεχνικά λύκεια (Ε.Π.Α.Λ.), τεχνικές σχολές (Ε.Π.Α.Σ.), διδάσκοντας σχέδιο, γραφιστική και διακόσμηση, ενώ έχει διδάξει κεραμική στα εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, στους δήμους Μεταμόρφωσης, Κορυδαλλού, καθώς και στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Παράλληλα ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι.

Έχει συνεργαστεί  με τη γκαλερί «Αστρολάβος», το Μουσείο Μπενάκη και κάποια art shops. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στον «Αστρολάβο», στην «Artower» και σε πανελλήνιες εκθέσεις κεραμικής στο Μαρούσι. Τον Νοέμβρη του 2015 συμμετέχει σε μια ομαδική έκθεση στη γκαλερί  Άλμα (Τρίκαλα), ενώ τον Ιούνη λαμβάνει χώρα στη Biennale κεραμικής στη Faenza της Ιταλίας, με ένα γλυπτό διαφανές και φωτιζόμενο από πορσελάνη. Εκτός από πορσελάνη χρησιμοποιεί και πηλούς χαμηλής θερμοκρασίας που ψήνονται στους 1020ο βαθμούς Κελσίου πρώτο ψήσιμο και αφού σμαλτωθούν, ξαναψήνονται στην ίδια θερμοκρασία.

Στην τελευταία της δουλειά συνεργάζεται με τον Γιώργο Ποντίκη, ο οποίος παρεμβαίνει στη ζωγραφική της εμπλουτίζοντάς τη με κρακέλες, καπνίσματα, μεταλλικότητες, που μόνο εναλλακτικά ψησίματα όπως το Raku, μπορεί να καταφέρει.

Συμμετοχή σε εκθέσεις

  • 45η πανελλήνια 2006, τίτλος “Γη και βυθός”.
  • Αστρολάβος 2009, ομαδική έκθεση με θέμα “Όλα για το παιδί“.
  • Αστρολάβος 2010, καλλιτεχνικές κατασκευές και ομαδική έκθεση συνεργατών.
  • Artower 2010,ομαδική έκθεση με τίτλο “Small is smart“.
  • 50η πανελλήνια 2012, τίτλος “Μανίτες“.
  • Αlma gallery, Τρίκαλα, 2015, τίτλος ομαδικής έκθεσης “Τώρα“.
  • Biennale, 59th Faenza Prize, 2015-2016, τίτλος έργου, “Alice in porcelain sealand“.
  • Attilio, 2016, τίτλος ομαδικής έκθεσης “Φως και διαφάνεια“.
  • Balkan art gallery, Ξάνθη, 2017, τίτλος ομαδικής έκθεσης “Diversity“.