ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ ΑΛΕΞΗΣ

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ

Ο Αλέξης Παπαχατζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον πλούσιο σε καλλιτεχνικά ερεθίσματα. Σε πολύ μικρή ηλικία θα έρθει σε επαφή τόσο με την τέχνη του θεάτρου και του κινηματογράφου – από την μεριά του πατέρα του – όσο και με την τέχνη της κεραμικής – από την μεριά της μητέρας του -. Οι δύο αυτές μορφές τέχνης θα τον ακολουθήσουν αργότερα καθώς θα μελετήσει Διακόσμηση στο Τεχνικό και Επαγγελματικό Κολλέγιο αλλά και Κεραμική στη σχολή της Νίκαιας. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, η έμπνευσή του επανέρχεται και εκφράζεται μέσα από τη δουλειά του σε ξύλο και μέταλλο αλλά και στις πρώτες του δημιουργίες σε κοσμήματα.

Η δίψα του για γνώση τον οδηγεί στο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης όπου γίνεται κάμεραμαν. Προσελκύεται ιδιαίτερα από το θεατρικό περιβάλλον και, περισσότερο, από τον φωτισμό θεάτρου. Αναλαμβάνει μελέτες φωτισμού υπό την καθοδήγηση του Μιχάλη Μπουρη.

Το 2000 συναντά τον Βασίλη Αθανασάκη και τις “Αθηναϊκές Μαριονέτες”. Γοητευμένος, παρακολουθεί σεμινάρια του Francisco Brito και συμμετέχει σε μια σειρά φεστιβάλ κουκλοθέατρου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το 2001 είναι μία χρονιά ορόσημα για την καλλιτεχνική του εξέλιξη μετά την συνάντηση του με τον Δημήτρη Γαλανόπουλο. Ένας καλλιτέχνης που θα γίνει η καθοδήγηση και ο δάσκαλος του για την κατασκευή των κοσμημάτων του. Από τότε μία καλλιτεχνική άνθηση αρχίζει. Ανεμόμυλοι, σκάλες, γέφυρες και ποδηλάτες σε τοπία σαν όνειρο, κάθε σχέδιο κοσμήματος που σαγηνεύει τη φαντασία, αρχίζουν να παίρνουν μορφή. Το 2013 στήνει το δικό του εργαστήριο του στην Αθήνα, κάτω από την Ακρόπολη.