ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

Μαρία Γρηγορίου

Σπούδασα στη Σχολή Βακαλό με καθηγητές τον Π. Τέτση και τον Γ. Βαλαβανίδη( 1971-74). Αργότερα στο West Surrey University College (Aγγλία), ανακαλύπτω άλλους τομείς τέχνης σε επίπεδο που δεν είχα φανταστεί και καταλήγω στην υφαντική-ταπισερί (1974-77). Εκεί γνωρίζω τον Γιάννη Παπαδόπουλο. Τελειώνω με 1st Class Honours. Πίσω στην Ελλάδα, διδάσκω ζωγραφική και εφαρμοσμένες τέχνες σε παιδιά (1979-89), κάνω σεμινάρια και διδάσκω ενήλικες στο Campus-Zηρίδη (1993-96). Μετά από πρόσκληση διδάσκω για ένα μήνα στο West Surrey University College(1980). Tο 1979 γνωρίζω την Αnn, την Κορίννα, την Εύα, τον Πατρίκ, την Donna και με τον Γιάννη, ιδρύουμε την ομάδα ΑΦΗ. Παράλληλα, δουλεύω στον αργαλειό (1978-95) έργα για εκθέσεις και έργα για συγκεκριμένους χώρους μετά από ανάθεση. Σχεδιάζω μία σειρά αντικειμένων για το ΙΚΕΑ Σουηδίας (1998). Ασχολούμαι με το χρώμα σε αρχιτεκτονικούς χώρους.. Από το 1992 ταξιδεύω  στην Ινδία κάθε χρόνο, επισκέπτομαι εργαστήρια και μελετώ παλιές τεχνικές στο ύφασμα.

Έχω κάνει οκτώ ατομικές εκθέσεις, εκ των οποίων δύο στη γκαλερί ΩΡΑ του Ασαντούρ Μπαχαριάν και έχω λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό με σημαντικότερες την “International Textilkunst” (Bιέννη1981), στο “Palais de Papes” (Aβινιόν, Γαλλία 1990) και στην “Οrpheus looking back” (Bracknel, Aγγλία1997).

Παρ’ ότι δεν υφαίνω πια, η σχέση δεν έχει τελειώσει. Παράδοση/εξέλιξη. Παρα-δίδω σημαίνει πριν-τώρα-μετά. Aπό την ιδέα στη κατασκευή. Απολαμβάνω τη διαδρομή σαν ένα ταξίδι. Όσο πιο ανοικτός είσαι, τόσο πιο μακριά φτάνεις.